Bericht

Klimaatalarm Amersfoort met manifestatie: ‘Sla alarm op 14 maart om 15 uur’

Geplaatst op 9 maart 2021, 05:39 uur , door Ed Palmboom

Amersfoort, 8 maart 2021 - Drie dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen slaan Nederlanders van Groningen tot Maastricht luid en duidelijk het Klimaatalarm. Ook in Amersfoort roep de plaatselijke Klimaatcrisis Coalitie de burgers van de stad en omgeving op om 2 minuten ‘alarm te slaan' om 15.00 uur. Onder meer de Martinuskerk en de Inham luiden de (nood)klok. Een, door corona beperkte, manifestatie met sprekers en artiest/songwriter Roos Blufpand begint om 14.00 uur op het voormalige spoorwegterrein. Aanmelding daarvoor is vereist, via https://klimaatmars2021.nl‘Wij als burgers kunnen nog zo ons best doen om klimaatbewust te leven, maar als de overheid en bedrijven niet voor mensen en het klimaat kiezen, blijft de klimaatcrisis bestaan. Daarom eisen we van onze politici een eerlijk, daadkrachtig en sociaal klimaatbeleid’, zegt Fieke Westland van Fridays for Future, een van de initiatiefnemers. ‘Dat is nodig omdat de klimaatcrisis de grootste crisis van onze tijd is. Zulk beleid komt er niet zomaar. Elke stem bij de verkiezingen is daarom van levensbelang! Wie het hiermee eens is, roepen we op om 2 minuten alarm te slaan door lawaai te maken vanuit de deuropening, het balkon of de tuin. Muziek maken mag ook.’ Wie meedoet wordt gevraagd zich te registreren op de landelijke site: https://klimaatmars2021.nl. De Martinuskerk en de Inham in Hoogland hebben toegezegd de kerkklok te luiden om 15.00 uur. Andere kerken zijn benaderd om dat voorbeeld te volgen.

 

Manifestatie en Greta Thunberg
Een ondersteunende manifestatie - coronaproof - begint om 14 uur met de Utrechtse zangeres Roos Blufpand. Zij wil vanuit liefde leven omdat ze gelooft in een leefbare aarde waar iedereen gehoord wordt. Vertegenwoordigers van vier generaties vertellen waarom zij meedoen met het Klimaatalarm. Daarna wordt overgeschakeld naar het landelijke programma waarin onder meer activiste Greta Thunberg Nederland toespreekt. Na het alarm-moment om 15 uur eindigt de bijeenkomst met muziek. Op Facebook van het Klimaatalarm Amersfoort staat binnenkort het volledige programma, zie ook deze link. Vanwege corona mag een beperkt aantal mensen de manifestatie bijwonen, op het terrein tussen de Veerensmederij en Circus Amersfoort, het voormalige spoorwegterrein naast het Soesterkwartier. Alle belangstellenden, ook als ze niet naar de manifestatie komen, worden opgeroepen om zich aan te melden, het landelijke programma thuis te volgen en om 15.00 uur alarm te slaan.

 

Brede coalitie
De Klimaatcrisis Coalitie Amersfoort is een initiatief vanuit Milieudefensie Amersfoort, Extinction Rebellion, Grootouders voor het Klimaat en Fridays for Future. Het Klimaatalarm Amersfoort 2021 wordt breed gesteund, onder meer door de volgende Amersfoortse netwerken en afdelingen: Dwars, Volt, de Amersfoortse Groene Kerken, Vluchtelingenwerk, Partij voor de Dieren, A Rocha Amersfoort, Amnesty International Amersfoort en BIJ1 Amersfoort.